Στην Αρχή

Storytelling – Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια

Ο κ. Στέφανος είναι από τους αγαπημένους μας πελάτες. Μπαίνει στο φαρμακείο μας και φωτίζεται το μαγαζί από το χαμόγελο του. Γύρω στα 55 με 60, συνταξιούχος. Απολαμβάνει της ζωή, την καλή παρέα, εκτιμά το καλό κρασί και φαγητό. Ίσως υπέρ του δέοντος όπως μαρτυρά η αύξηση της κοιλιακής του περιφέρειας εδώ μερικούς μήνες.

Τον τελευταίο καιρό μπαίνει στο φαρμακείο λαχανιάζοντας. Κοντοστέκεται στον πάγκο, παίρνει μια ανάσα και μουρμουρίζει δυσαρεστημένος. “Αυτή η ανηφόρα σας ρε παιδιά…”

Η ανηφόρα μας δεν είναι καινούργια. Η ολοένα και περισσότερο κομμένη ανάσα του κάθε φορά που μας επισκέπτεται όμως είναι.

“Άτιμο τσιγάρο…” συμπληρώνει μετά ο ίδιος και αφού βήχει μερικές φορές ίσα για να καθαρίσει από τα φλέματα, ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό.

 

Ο κ. Στέφανος δυστυχώς πάσχει από ΧΑΠ (Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια). Αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, τον παραπέμψαμε σε πνευμονολόγο και τώρα βρίσκεται σε αγωγή, κάτι που έχει βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του και έχει διευκολύνει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε συνδυασμό με μια συντονισμένη και από τη σύζυγο προσπάθεια να χάσει κιλά και να διακόψει το κάπνισμα, ο κ. Στέφανος φαίνεται τώρα καλύτερα από ποτέ.

Συνεχίζει να απολαμβάνει τη ζωή αν και με περισσότερη εγκράτεια.

 

Κάντε το τεστ των 4 ερωτήσεων και διαπιστώστε αν και εσείς βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΧΑΠ (Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια)

 

  • Καπνίζετε;
  • Είστε πάνω από 40 χρονών;
  • Έχετε συχνά βήχα με πτύελα;
  • Λαχανιάζετε ακόμα και σε ήπια σωματική άσκηση; (ανέβασμα μιας μικρής ανηφόρας, σκάλας)

 

Αν απαντήσατε καταφατικά σε δύο και παραπάνω ερωτήσεις, θα ήταν καλό να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ιατρού.