Στην Αρχή

Storytelling – Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα

Όταν η κ. Βάσω ήρθε στο φαρμακείο μας ζητώντας μια αναλγητική κρέμα, δε θα μπορούσαμε ποτέ να υποψιαστούμε ότι τη χρειαζόταν για την περιοχή του κεφαλιού. Μόνο μέσα από μια σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων μας εξήγησε πως η πεθερά της είχε τις τελευταίες ημέρες φριχτούς πόνους που εξαπλώνονταν μέχρι το πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο φανερό πρόβλημα όπως πληγή ή έγκαυμα. Είχε ήδη χρησιμοποιήσει ό,τι είχε βρει στο σπίτι από αναλγητικές κρέμες και είχε καταπιεί με τις χούφτες τα depon χωρίς αποτέλεσμα.

Όταν ζητήσαμε να μας περιγράψει πιο αναλυτικά τα συμπτώματά της και αναφέρθηκε το αίσθημα του καύσου και του κνησμού, οι αρχικές μας υποψίες μετατράπηκαν σε βεβαιότητα.

Παραπέμψαμε την κ. Βάσω και την πεθερά της σε δερματολόγο. Η διάγνωση ήταν έρπης ζωστήρας.

Μέχρι τότε εμφανίστηκε και η χαρακτηριστική ζώνη των φυσαλίδων που έφτασε ως το μάτι της. Παρά την αντιική αγωγή και την υποχώρηση των δερματικών προβλημάτων, ο πόνος (μεθερπητική νευραλγία) συνεχίστηκε για τουλάχιστον 2-3 μήνες μετά, ταλαιπωρώντας επιπλέον την ήδη εξαντλημένη από τη δοκιμασία πεθερά της κ. Βάσως. Λίγη παρηγοριά έβρισκε στα αναλγητικά που συνέχιζε μάταια να καταναλώνει.

Και όμως υπάρχει τρόπος να προστατευθεί ο ηλικωμένος πληθυσμός με το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Λέγεται εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, χορηγείται από το κράτος και συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.