Στην Αρχή

Storytelling – Αντιγριπικός εμβολιασμός

Στον κ. Νίκο δεν αρέσουν τα φάρμακα. Αν και ήδη πάνω από 65 ετών, η φαρμακευτική του αγωγή περιορίζεται σε ένα φάρμακο πίεσης και ένα χοληστερίνης. Η εγκράτειά του στο φαγητό καθώς και η καθημερινή σωματική άσκηση (βαδίζει κάθε πρωί για μία ώρα) τον διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση υγείας.

Εδώ και μερικά χρόνια μιλάμε στον κ. Νίκο για το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά ο κ. Νίκος δε θέλει ούτε να το ακούσει. Μας διακόπτει αγανακτισμένος για να εξαπολύσει μύδρους κατά των πολυεθνικών που θέλουν να μας εμβολιάσουν χωρίς να υπάρχει λόγος, μόνο και μόνο για το κέρδος. Στο τέλος του διαλόγου μας που μετατρέπεται συχνά σε εξοργισμένο μονόλογο καταλήγει: “Αφού είμαι καλά, γιατί να το κάνω;”

Δεν πιστεύω πως θα τον πείσουμε ούτε αυτή τη χρονιά. Αυτό που ο κ. Νίκος αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι πως ο χρόνος μας φθείρει. Όσο καλά και να αισθανόμαστε, δυστυχώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα δε βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, όταν ξεπεράσουμε κάποια ηλικία. Ο ιός της γρίπης είναι ύπουλος και μπορεί να φέρει πολλές επιπλοκές, όπως πνευμονία, σε ανθρώπους που λόγω εξασθενημένης άμυνας του οργανισμού δεν μπορούν να τον καταπολεμήσουν επαρκώς. Μπορεί ο θάνατος να είναι μια ακραία εκδοχή αλλά η ταλαιπωρία, η εξάντληση και η εισαγωγή στο νοσοκομείο δεν είναι.

Οι πολυεθνικές οπωσδήποτε θέλουν να βγάλουν κέρδος, όμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών συνιστάται με γνώμονα και μόνο την προφύλαξη της υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού.