Στην Αρχή

Πνευματική διάυγεια & ενισχυμένη μνήμη

Η επιδείνωση της νοητικής μας λειτουργίας λόγω της φθοράς από το χρόνο και το έντονο stress είναι γεγονός.

Ωστόσο μια σειρά από καθημερινές συνήθειες μπορούν να ανακόψουν την αναπόφευκτη γήρανση του εγκεφάλου μας και να βελτιώσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

 

Σωματική άσκηση: Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το είχαν πρωτοπεί: “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” και η σύγχρονη επιστήμη πλέον το επιβεβαιώνει. Η αεροβική άσκηση, με την οποία αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, οδηγεί σε καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου και στη δημιουργία νέων νευρώνων στις περιοχές εκείνες που ελέγχουν τη μνήμη και τη σκέψη. Συν τοις άλλοις, με την άσκηση νευροδιαβιβαστές όπως σεροτονίνη και νορ-επινεφρίνη πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο, μειώνοντας τα επίπεδα stress στον οργανισμό, λειτουργώντας ως φυσικά αντικαταθλιπτικά.

 

Νέες εμπειρίες: Το μυαλό μας χρειάζεται εκγύμναση όπως και το υπόλοιπο σώμα μας. Η εκμάθηση νέων και απαιτητικών δεξιοτήτων που δε μας είναι ιδιαίτερα οικείες στην καθημερινότητα μας μπορεί να διατηρήσει το μυαλό μας σε εγρήγορση. Το να συμπληρώσουμε ένα παζλ, να λύσουμε ένα σταυρόλεξο ή να ακούσουμε κλασική μουσική δεν είναι αρκετά. Αντίθετα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, η απόκτηση ενός νέου πτυχίου, η εντατική ενασχόληση με ένα καινούριο χόμπι είναι ιδανικά για να επιτύχουμε την εγκεφαλική μας διέγερση.

 

Περιέργεια και Δημιουργικότητα: Η ενασχόληση με την τέχνη σε οποιαδήποτε ηλικία φέρει πολλαπλά πνευματικά οφέλη. Ο κινηματογράφος και το θέατρο, η λογοτεχνία και η μουσική βελτιώνουν αισθητά τη μνήμη και ισχυροποιούν την επικοινωνία ανάμεσα στα εγκεφαλικά ημισφαίρια με αποτέλεσμα τη σύλληψη ή και κατανόηση καινοτόμων ιδεών.

 

Η δημιουργία και διατήρηση ενός κοινωνικού κύκλου: Η απομόνωση και ο αποκλεισμός του ατόμου από ομάδες επιφέρει διαταραχές ύπνου και αυξημένα επίπεδα άγχους με άμεσες συνέπειες σε όλες τις νοητικές λειτουργίες. Αντίθετα, οι φιλίες και δη οι μακροχρόνιες μας επιτρέπουν να νιώθουμε υποστήριξη και αγάπη, καλλιεργώντας τις συνθήκες για έναν υγιή εγκέφαλο.

 

Ύπνος: Ένας καλός ύπνος επιτρέπει στο μυαλό να ξεκουραστεί και να “αναδιοργανωθεί”. Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει πως ο κακής ποιότητας ύπνος συνδέεται με μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

 

Τροφή: Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε επηρεάζουν όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις νοητικές μας λειτουργίες. Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ “μουδιάζει” τον εγκέφαλο και τον οδηγεί στην πρόωρη γήρανσή του. Αντίθετα, μια ήπια μείωση στην πρόσληψη θερμίδων, καθώς και τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά ασκούν νευροπροστατευτική δράση. Τετοιες τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός και τόνος, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρη σοκολάτα, φρούτα όπως φραγκοστάφυλα και λαχανικά όπως μπρόκολο και ντομάτα.