Στην Αρχή

Αδυνατιστικά σκευάσματα: Τι να πιστέψουμε και τι όχι

Η ασυδοσία στο φαγητό κατά τις πασχαλινές διακοπές και η μετέπειτα έκθεση στην παραλία γεμίζει με άγχος τους περισσότερους από εμάς. Στην προσπάθεια απώλειας κιλών πολύ συχνά καταφεύγουμε στη λύση των συμπληρωμάτων διατροφής για να επιτύχουμε πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κάνουν όμως αυτό που υπόσχονται και κυρίως είναι ασφαλή στη χρήση τους;

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Το πράσινο τσάι, το πλέον ιδανικό ρόφημα μετά από κατανάλωση γεύματος, λειτουργεί ενάντια στην αύξηση των μορίων λίπους στο αίμα που συμβαίνει μεταγευματικά. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει, επιταχύνει το μεταβολισμό (καύση θερμίδων) και υποβαθμίζει την αίσθηση της πείνας. Παράλληλα,  τα αντιοξειδωτικά συστατικά του τσαγιού (κατεχίνες) φαίνεται πως συμβάλλουν στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους.

Συστήνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν μικρή απώλεια ή και συντήρηση βάρους μέσα στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Ο πράσινος καφές είναι ο καφές, του οποίου οι κόκκοι  δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία του καβουρδίσματος. Γι’ αυτό το λόγο έχει υψηλό ποσοστό σε χλωρογενικό οξύ, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται  τόσο το σάκχαρο στο αίμα όσο και το μεταβολισμό του. Φαίνεται να δρα κυρίως κατά του κεντρικού τύπου παχυσαρκίας και της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά.

Συνίσταται σε άτομα που επιθυμούν απώλεια λίγων κιλών και ενεργοποίηση μεταβολισμού. Προσοχή σε περιπτώσεις ευαισθησίας στην καφεϊνη.

ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΟ ΛΙΝΟΛΕΪΚΟ ΟΞΥ (CLA)

Ανήκει σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται λιπαρά οξέα και δη στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά οξέα , όπως είναι και τα ω-3. Πειράματα έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει αυτά της άλιπης μάζας του σώματος.

Για καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα συνδυάστε τη λήψη CLA με σωματική άσκηση.

ΧΡΩΜΙΟ

Το χρώμιο επάγει την έκκριση της ινσουλίνης, ορμόνη ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στο μεταβολισμό και ελέγχει την αυξομείωση του βάρους

Απαιτείται προσοχή σε άτομα που ακολουθούν αντιδιαβητική αγωγή.

 

ΚΑΨΑΪΚΙΝΗ

Αποτελεί το ενεργό συστατικό της κόκκινης πιπεριάς και του κόκκινου πιπεριού. Η θερμογόνος δράση της συντελεί στην αύξηση του μεταβολισμού και άρα την καύση θερμίδων. Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουνε αποδείξει την προσωρινή αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού σχεδόν κατά 8%.

Συνιστάται σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το μεταβολικό τους ρυθμό.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Τονώνουν τον οργανισμό και ενισχύουν τη δράση των προαναφερόμενων συστατικών.

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ βιταμίνες Β.  Αυτές εμπλέκονται, η καθεμία ξεχωριστά, σε συστήματα συνενζύμων απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες.

Συστήνεται κυρίως σε δραστήρια άτομα.

ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ

Η L- Καρνιτίνη είναι μια θρεπτική ουσία που προέρχεται από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Είναι ο αποκλειστικός μεταφορέας των ανώτερων λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια με στόχο την παραγωγή ενέργειας.

Συνίσταται κυρίως σε όσους δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χορτοφάγους και  δραστήρια άτομα.

 

Κάθε χρόνο πολλά νέα σκευάσματα κατακλύζουν την αγορά και υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς κόπο. Πρέπει να είστε επιφυλακτικοί και να απευθύνεστε στο φαρμακοποιό σας για να σας συμβουλεύσει για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια χρήσης τους, τις παρενέργειες και τυχόν αλληλεπιδράσεις αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περίφημη δράση του Rasberry Ketone, η οποία όμως έχει αποδειχθεί μόνο σε πειράματα σε ποντίκια καθώς και η περίπτωση διακίνησης συμπληρωμάτων εκτός φαρμακείου στην ελληνική αγορά, που περιείχαν σιβουτραμίνη, μια ουσία που πλέον έχει απαγορευτεί.

Οτιδήποτε και αν επιλέξετε, για εγγυημένα αποτελέσματα πρέπει να το συνδυάσετε με  υποθερμιδική δίαιτα (500 θερμίδες λιγότερες από τις ανάγκες μας ημερησίως) και σωματική άσκηση.