Στην Αρχή

Πρώτη φορά παιδικός σταθμός

Πρώτη φορά παιδικός σταθμός. Το παιδί σας μεγάλωσε. Το περιμένει μια συναρπαστική χρονιά με φίλους, παιχνίδια και γνώση. Το περιμένει όμως και μια δύσκολη χρονιά με ιώσεις, κρυολογήματα και συχνή παραμονή για ανάρρωση στο σπίτι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το προφυλάξετε;

 

Πρώτη φορά παιδικός. Κρατήστε τα μικρόβια μακριά.

 

  • Το σωστό πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και να πραγματοποιείται με ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση των ιών και των βακτηρίων.
  • Εναλλακτικά η χρήση ενός αντισηπτικού τζελ με 70% αλκοόλη σε περιεκτικότητα αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική και γρήγορη λύση, ειδικά όταν η πρόσβαση σε νερό δεν είναι εφικτή.

 

Είναι ωστόσο σημαντικό να τονίσουμε πως ένα αντισηπτικό τζελ λειτουργεί βοηθητικά για τη διατήρηση της υγιεινής και σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά το σωστό πλύσιμο των χεριών. Δε μπορεί να απομακρύνει τη βρομιά από δέρμα ή και να σκοτώσει κοινότατα μικρόβια όπως η Escericia colι και το Norovirus (υπεύθυνο για γαστρεντερίτιδες).

 

Πρώτη φορά παιδικός. Κρατήστε τα παιδιά σας δυνατά και υγιή.

 

Πρώτη φορά παιδικός και ήδη οι γονείς είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά για ένα χρόνο απανωτών ιώσεων και μολύνσεων που θα ταλαιπωρήσουν τα παιδιά τους.

Ο συγχρωτισμός τόσων ατόμων σε κλειστούς χώρους ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και η ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων που αποικίζουν αντικείμενα όπως παιχνίδια και έπιπλα λειτουργούν ευνοϊκά για την εξάπλωση των μικροοργανισμών. Είναι σίγουρο πως όλα τα παιδιά θα έρθουν σε “στενή” επαφή μαζί τους.

Το αν θα νοσήσει ωστόσο το παιδί και το πόσο βαριά θα νοσήσει εξαρτάται από πλήθος παραγόντων που σχετίζονται με την ηλικία, την άμυνά, τη διατροφή του και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού του.

Είναι βέβαια αδύνατο να βγει ένα παιδί εντελώς αλώβητο από τον πρώτο χρόνο του παιδικού σταθμού.Μπορούμε ωστόσο σε μεγάλο βαθμό να το προφυλάξουμε. Φροντίζουμε καταρχήν για την υγιεινή τη δική του (καλό πλύσιμο χεριών, συχνή χρήση αντισηπτικού τζελ, καθημερινή αλλαγή ρούχων) και επιμένουμε στην εφαρμογή κανόνων υγιεινής για τον παιδικό σταθμό (σωστός καθαρισμός και επαρκής αερισμός του χώρου, έξοδος των παιδιών στην αυλή ακόμα και μέσα στο χειμώνα).

Επιπλέον είναι απαραίτητο να του διασφαλίσουμε μια σωστή διατροφή που βασίζεται σε σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά και σε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου που θα προσφέρει στο παιδί την απαραίτητη ξεκούρασή του.

Βοηθητικά μπορούμε να του δώσουμε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό, πρόπολη, ωμέγα 3 ειδικά στις περιπτώσεις που το παιδί αντιδρά στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Γιατί είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε υγιή και δυνατά παιδιά…

 

Πρώτη φορά παιδικός. Έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

 

 

Μέχρι τώρα ίσως να μην σας απασχολούσε το θέμα ψείρες. Από εδώ και πέρα όμως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε. Ιδού μερικές απλές συμβουλές ώστε να “έχετε το κεφάλι σας ήσυχο”.

  • Ελέγχετε συχνά το κεφάλι του παιδιού σας. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν. Συχνά, αν και το παιδί έχει προσβληθεί από ψείρες, δεν το καταλαβαίνει. Η φαγούρα μπορεί να αρχίσει αρκετές μέρες αργότερα. Με τον τακτικό έλεγχο προλαβαίνετε το κρούσμα στην αρχή και επομένως η θεραπεία που θα ακολουθήσετε θα είναι περισσότερο αποτελεσματική.
  • Συμβουλέψτε το παιδί σας να μη δανείζει ούτε να δανείζεται αντικείμενα όπως χτένες, κοκαλάκια για τα μαλλιά, κασκόλ, καπέλα, μπουφάν ή ακουστικά τηλεφώνου. Οι ψείρες μπορούν να παραμένουν ζωντανές μακριά από το κεφάλι που τις “φιλοξενεί” για αρκετές ώρες. Περιμένουν “κρυμμένες” στα παραπάνω αντικείμενα μέχρι να βρεθεί ο επόμενος οικοδεσπότης.
  • Άριστη κρυψώνα για τις ψείρες είναι και τα λούτρινα παιχνίδια, τα μαξιλάρια, οι πετσέτες και τα σεντόνια. Σε υποψία μόλυνσης, καλό θα ήταν να πλυθούν με ζεστό νερό (60 βαθμούς και πάνω) ή/και να κλειστούν μέσα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 3 εβδομάδες.
  • Μαζεύετε σε αλογοουρά, κοτσίδα ή κότσο τα μακριά μαλλιά του παιδιού σας. Οι ψείρες δεν πετάνε αλλά περπατάνε. Οι μακριές και ελεύθερες τρίχες αποτελούν άριστο μεταφορικό μέσο για περάσουν από το ένα κεφάλι στο άλλο χωρίς τα παιδιά να το αντιληφθούν.
  • Αν ένα άτομο στην οικογένεια προσβληθεί, χρειάζεται να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα μέλη.
  • Η θεραπεία πλέον γίνεται με φθειροκτόνα νέας γενιάς που δεν προκαλούν αλλεργίες στα παιδιά, σκοτώνουν την ψείρα με φυσικό τρόπο και δεν προκαλούν ανοχή.
  • Για να μειώσετε επιπλέον τις πιθανότητες το παιδί σας να κολλήσει ψείρες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε προληπτικά κάποιο καθημερινό σκεύασμα που περιέχει αιθέρια έλαια όπως τεϊόδεντρο, δενδρολίβανο, σιτρονέλα, ευκάλυπτο. Λειτουργούν όντως απωθητικά για τις ψείρες ενώ είναι ασφαλή για τα παιδιά.

 

Πρώτη φορά παιδικός. Εξασφαλίστε ελεύθερη και φυσική αναπνοή.

 

Οι ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο στους παιδικούς σταθμούς, όπου παρατηρείται  συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε ένα κλειστό χώρο που συχνά δεν αερίζεται επαρκώς. Πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί εισβάλλουν το σώμα μας μέσω της μύτης. Όταν δε η μύτη είναι ξηρή όπως συνήθως συμβαίνει το χειμώνα, γίνεται το καλύτερο καταφύγιο τους.

Προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε, καλό είναι να χρησιμοποιούμε καθημερινά ισότονο φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό. Με αυτό τον τρόπο “ξεπλένουμε” τη μύτη μας από τους μικροοργανισμούς και της προσφέρουμε την απαραίτητη υγρασία. Ταυτόχρονα βοηθάμε στη ρευστοποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων και άρα στην αποσυμφόρηση.

Σε σύγκριση με το φυσιολογικό ορό υπερτερεί το θαλασσινό νερό λόγω της παρουσίας σε αυτό ιχνοστοιχείων και μεταλλικών αλάτων που έχουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 Όταν η μύτη μας είναι ήδη “μπουκωμένη”, προτιμούμε τα υπέρτονα διαλύματα, τα οποία μέσω της ωσμωτικής δράσης, προσφέρουν αποτελεσματικότερη αποσυμφόρηση.

Προτιμούμε τα ισότονα διαλύματα για την καθημερινή υγιεινή της μύτης μας.

Χρησιμοποιήστε τα μαζί με το παιδί ή τα παιδιά σας και κρατήστε την οικογένεια σας υγιή με ελεύθερη, φυσική αναπνοή.